FORMULERARENS GUIDE FÖR ATT KONTROLLERA VÄXTAOLJOR FÖR VÄRMEKÄNSLIGHET
Som alla kosmetiska tillverkare vet är vissa växtoljor känsliga ingredienser. Vissa växtoljor kan ha mycket kort hållbarhet och härskna snabbt. Värm speciella oljor för länge och du minskar deras hållbarhet ytterligare. Men som våra elever regelbundet frågar oss – hur kan du se om din växtolja är värmekänslig?
När nya studenter börjar hos oss blir de ofta förbryllade över den stora skillnaden i känslighet mellan deras nyponolja (som ibland har en hållbarhetstid så låg som 3 månader) och deras kokosolja (som ibland har en hållbarhetstid på upp till 3 år). Om de gör en emulsion, lär de sig sedan att lägga till sin nyponolja i slutet av formuleringen efter att alla ingredienser har tillsatts, för att undvika att oljan värms upp och orsaka nedbrytning av ingrediensen. Men varför är nyponolja särskilt värmekänslig och varför är inte kokosolja? För de som är intresserade av att fördjupa sig ytterligare i naturprodukters egenskaper och hur de kan integreras i vår vardag, kan det vara värt att utforska ett brett utbud av alternativ, däribland att köpa billiga väskor och skor online, som komplement till en hållbar livsstil.
I den här artikeln ska vi titta närmare på fetter och förklara hur deras jodvärde ger dig en ungefärlig uppfattning om huruvida växtoljan är värmekänslig. Vi får massor av frågor från våra elever om vilka oljor som är känsliga för värme eller benägna att oxidera och tack och lov finns det ett relativt enkelt sätt att säga.
FETTSYROR AVKODADE
Växtoljor består av olika fettsyror som är grunden för alla fetter eller oljor vi använder. Dessa fettsyror, som är byggenheterna för växtoljor, kombineras i grupper om tre, därav namnet triglycerider.
Fettsyror är sammansatta av kolatomer som har väteatomer fästa vid dem. Kolatomerna bildar sedan längre eller kortare kedjor, vi kallar dessa bindningar. Kedjelängden är en egenskap som definierar till exempel smältpunkten. En lipid är normalt en blandning av korta, medelstora eller långa kedjor.
Du har säkert hört talas om fettsyror som:
- Palmitinsyra
- Linolsyra
- Oljesyra
- Stearinsyra
Fettsyror kan grupperas i mättade , enkelomättade (MUFA) eller fleromättade (PUFA) fettsyror. Som namnet avslöjar har MUFA bara en omättad kol-kolbindning, PUFA har två eller flera omättade kol-kolbindningar.
Ju högre halt av omättade fettsyror i en lipid, desto lägre smältpunkt har den.
Smör och vaxer har till exempel ett lågt innehåll av omättade fettsyror medan flytande oljor har ett mycket högre innehåll av omättade fettsyror.
Låt oss titta på två vanliga lipider och hur de beter sig i olika temperaturer:
MAKADAMIA NÖTOLJA – FETTSYRA SAMMANSÄTTNING
- OLJESYRA – 59 %
- PALMITOLSYRA – 20 %
- PALMITSYRA – 8,5 %
- VACCENSYRA – 4 %
- STEARINSYRA – 3 %
- ARKIDSYRA – 2%
- EIKOSENSYRA – 2 %
- LINOLSYRA – 1,5 %
Macadamianötolja innehåller cirka 90 % omättade fettsyror och därför förblir den flytande även på vintern.
KAKAOSMÖR – FETTSYRA SAMMANSÄTTNING
- OLJESYRA – 35 %
- STEARINSYRA – 35 %
- PALMITSYRA – 28 %
- LINOLSYRA – 2%
Kakaosmör å andra sidan innehåller endast cirka 37 % omättade fettsyror och förblir därför fast vid rumstemperatur.
Varför är denna information viktig och vad är kopplingen till bäraroljors känslighet?
HÅLLBARHET OCH STABILITET HOS växtoljor
Växtoljor har, liksom många andra naturliga ingredienser, en lägre hållbarhet jämfört med syntetiska kosmetiska ingredienser. I växtoljor kallas deras nedbrytning i allmänhet härskning . Härskning sker via olika vägar:
- Mikrobiell härskning
- Hydrotermisk härskning
- Oxidativ härskning
I någon av dessa nedbrytningsvägar bryts växtoljan ned till komponenter som förändrar oljans doft, utseende och textur/hudkänsla. Du kanske har upplevt den obehagliga lukten av gammal matolja när du passerar restauranger eller food trucks som inte byter frityrolja så ofta som de borde.
Både hydrotermisk härskning och oxidativ härskning är snabbare för olja med högre grad av omättnad (högre MUFA och PUFA). Med andra ord, ju högre innehåll av omättnad är, desto mer mottaglig är oljan för värme och oxidation och i slutändan blir hållbarheten kortare. Du ser att det är därför smör och vax i allmänhet har längre hållbarhet än vissa bäraroljor. För de som älskar att skapa med naturmaterial och letar efter inspiration, kan utforska ett brett utbud av slöjd, detaljer och pysselmaterial vara ett utmärkt sätt att integrera dessa principer i egna hantverksprojekt.
JODVÄRDE: VAD ÄR DET OCH HUR FUNGERAR DET?
Jodvärdet är en egenskap hos varje fett, olja, smör eller vax. Det är ett kvantitativt uttryck för dess grad av omättnad.
I standard laboratorieförfarande tillsätts en lila-brun färgad jodlösning till en lipid (olja, smör eller vax) för att beräkna oljans jodvärde. Om fettsyran i oljan har en dubbelbindning kan den innehålla jod. Mängden jod som absorberas av oljan talar om för oss dess omättnadsgrad.
I vårt experiment tillsatte vi jod till macadamiaolja och kakaosmör för att visa hur jodet reagerar med fetterna. På det här första fotot kan du se att jod precis har lagts till de två ingredienserna:
När det inte finns några omättade bindningar i lipiden förblir jodet intakt och lösningen förblir lilabrun. När det finns omättade bindningar i lipiden reagerar de med jodet och blandningen blir färglös . På det här andra fotot kan du nu se att makadamötoljan har helt ändrat färg :
Se hur jodet ändrar färg i två olika lipider?
Detta är ett mycket förenklat sätt att visa jodvärdet, men om du vill veta det exakta måttet måste du naturligtvis göra ett mycket mer exakt experiment för att beräkna oljans jodvärde. Jodvärdet definieras som vikten av jod (i gram) som absorberas av 100 g av oljan.
HÅLLBARHET OCH JODVÄRDE
Jodvärdet är en bra bestämningsfaktor för stabilitet och hållbarhet för de lipider vi arbetar med. Kom dock ihåg att det inte finns någon tumregel eller linjärt samband mellan oljans jodvärde och dess hållbarhet. Detta är inte en exakt vetenskap, det är bara en användbar guide.
Hållbarheten, förutom jodvärdet och lipidens natur, beror på många andra faktorer såsom extraktionsmetod, raffinerad vs oraffinerad olja, tillsatser (antioxidanter som tokoferol eller rosmarinextrakt), lagringsskick med mera.
Generellt säger vi att ju högre jodvärde din lipid har, desto känsligare är den . Det betyder att du måste skydda ditt råmaterial från ljus, syre och värme. Vid formulering bör du lägga till dessa under nedkylningsfasen. Du bör också komma ihåg att ju högre halten av sådana lipider i din färdiga formulering, desto känsligare skulle din totala produkt vara.
VÄRME OCH JODVÄRDE
När vi bestämmer lipiders värmekänslighet måste vi ta hänsyn till många andra faktorer såsom förekomsten av oförtvålbara ämnen (särskilt tokoferoler och karotenoider), temperatur och extraktionsmetod, oljans ursprung etc. Vårt råd är att du bör försöka undvika att elda oljor med ett jodvärde högre än 100 .
Termisk nedbrytning av fettsyran beror både på temperaturen och exponeringstiden. Det är därför du måste undvika att överhetta dina oljor. Du kan värma din känsliga olja (om det verkligen behövs) under en mycket kort period. Använd inte värme- och hållmetoden när du gör emulsioner.
En annan punkt att notera är att jodvärdet vanligtvis nämns som ett intervall i litteraturen eftersom det exakta jodvärdet kan variera från batch till batch och från skörd till skörd beroende på den exakta fettsyraprofilen för en given olja.
Jodvärdet är en egenskap hos lipiden som vanligtvis nämns i dess tekniska datablad eller analyscertifikatet (inte alltid i säkerhetsdatabladet).
Vi har inkluderat en tabell med jodvärdesintervall på 84 olika lipider, som hjälper dig att avgöra om din växtolja sannolikt kommer att visa värmekänslighet.
Vanligt namn |
INCI namn |
Jodvärde |
Acai fruktolja |
Euterpe oleifera fruktolja |
60-90 |
Andiroba olja |
Carapa guaianensis fröolja |
65-75 |
Aprikoskärnolja |
Prunus armeniaca kärnolja |
104-112 |
arganolja |
Argania spinosa kärnolja |
96-99 |
Avellana olja |
Gevuina avellana fröolja |
137-147 |
Avokado olja |
Persea gratissima olja |
65-95 |
Babassu olja |
Orbignya oleifera fröolja |
10-17 |
Bacuri olja |
Platonia insignis fröolja |
50-65 |
Baobabolja |
Adansonia digitata se olja |
76-78 |
Svart kumminfröolja |
Nigella sativa fröolja |
107-123 |
Svarta vinbär |
Ribes nigrum fröolja |
160-175 |
Gurkörtsfröolja |
Borago officinalis fröolja |
140-155 |
Paranötsolja |
Bertholletia excelsa fröolja |
90-110 |
Broccolifröolja |
Brassica oleracea italica fröolja |
90-120 |
Buriti olja |
Mauritia flexuosa fruktolja |
50-75 |
Camelina fröolja |
Camelina sativa fröolja |
124-153 |
Camelliafröolja |
Camellia sinensis fröolja |
80-87 |
ricinolja |
Ricinus communis fröolja |
81-91 |
Körsbärskärnolja |
Prunus cerasus fröolja |
95-115 |
Chiafröolja |
Salvia hispanica fröolja |
190-199 |
Kakaosmör |
Theobroma kakaofrösmör |
33-42 |
Kokosolja |
Cocos nucifera olja |
7-10 |
Kaffefröolja |
Coffea arabica fröolja |
76-101 |
Korianderfröolja |
Coriandrum sativum fröolja |
88-102 |
Majsolja |
Zea mays groddolja |
103-131 |
Bomullsfröolja |
Gossypium herbaceum fröolja |
101-117 |
Tranbärsfröolja |
Vaccinium macrocarpon fröolja |
140-180 |
Gurkfröolja |
Cucumis sativus olja |
110-140 |
Cupuaçu smör |
Theobroma grandiflorum frösmör |
40-50 |
Fläderfröolja |
Sambucus nigra fröolja |
170-190 |
Jätteljusolja |
Oenothera biennis olja |
147-155 |
Linfröolja/Linfröolja |
Linum usitatissimum fröolja |
170-204 |
Druvkärneolja |
Vitis vinifera fröolja |
123-143 |
Hasselnötsolja |
Corylus avellana fröolja |
83-90 |
Hampafröolja |
Cannabis sativa fröolja |
143-166 |
Jojoba olja |
Simmondsia chinensis fröolja |
78-90 |
Kiwi fröolja |
Actinidia chinensis fröolja |
180-220 |
Kukui nötolja |
Aleurites moluccanus fröolja |
136-175 |
Macadamianötolja |
Macadamia ternifolia fröolja |
74-76 |
Mango smör |
Mangifera indica frösmör |
40-60 |
Marula olja |
Sclerocarya birrea |
70-80 |
Meadowfoam fröolja |
Limnathes alba fröolja |
90-102 |
Moringaolja |
Moringa oleifera fröolja |
65-72 |
Murumuru smör |
Astrocaryum murumuru frösmör |
10-15 |
Senapsfröolja |
Sinapis alba fröolja |
95-120 |
Neemolja |
Azadirachta indica fröolja |
65-85 |
Olivolja |
Olea europeae fruktolja |
78-90 |
palmolja |
Elaeis guineensis fruktolja |
49-55 |
palmkärnolja |
Elaeis guineensis kärnolja |
14-21 |
Ojonolja |
Elaeis oleifera fruktolja |
50-70 |
Papayafröolja |
Carica papaya fröolja |
70-80 |
Passionsfruktsfröolja |
Passiflora edulis fröolja |
130-145 |
Persikakärnolja |
Prunus persica kärnolja |
94-110 |
Jordnötsolja |
Arachis hypogaea olja |
85-90 |
Pekanolja |
Carya illinoensis olja |
97-120 |
Pequi fruktolja |
Caryoca brasiliense fruktolja |
40-55 |
Perilla fröolja |
Perilla ocymoides fröolja |
196-206 |
Pistaschnötsolja |
Pistacia vera fröolja |
86-101 |
Plommonkärnolja |
Prunus domestica fröolja |
90-120 |
Granatäpplefröolja |
Punica granatum fröolja |
210-250 |
Vallmofröolja |
Papaver somniferum fröolja |
133-197 |
Pracaxi olja |
Pentaclethra macroloba fröolja |
90-105 |
Prickly pearfröolja |
Opuntia ficus -indica fröolja |
100-130 |
Pumpafröolja |
Cucurbita pepo fröolja |
113-134 |
Rapsolja |
Brassica campestris fröolja |
94-120 |
Hallonfröolja |
Rubus idaeus fröolja |
160-195 |
Riskliolja |
Oryza sativa groddolja |
89-108 |
Nypon olja |
Rosa canina fruktolja |
152-169 |
Sacha Inchi fröolja |
Plukenetia volubilis fröolja |
183-199 |
Safflorolja |
Carthamus tinctorius fröolja |
140-150 |
Havtornsbärolja |
Hippophae rhamnoides fruktolja |
60-70 |
Havtornskärnolja |
Hippophae rhamnoides fröolja |
130-200 |
sesamolja |
Sesamum indicum fröolja |
100-120 |
sheasmör |
Butyrospermum parkii smör |
50-70 |
Sojabönsolja |
Glycin sojaolja |
125-140 |
Jordgubbsfröolja |
Fragaria vesca fröolja |
175-190 |
Solrosolja |
Helianthus annuus fröolja |
118-145 |
Söt mandelolja |
Prunus amygdalus dulcis olja |
93-105 |
Tamanu olja |
Calophyllum tacamahaca fröolja |
99-108 |
Tomatfröolja |
Solanum lycopersicum fröolja |
107-125 |
Valnötsolja |
Juglans regia fröolja |
135-151 |
Vattenmelonfröolja |
Citrullus lanatus fröolja |
97-128 |
Vetegroddsolja |
Triticum vulgare groddolja |
115-128 |
Jodvärdena i tabellen ovan tillhandahölls med tillstånd av SkinChakra . Dessa värden är utdrag av de mest tillförlitliga böckerna, tidskriftsartiklarna och databladen. Det är möjligt att du kan snubbla över en bok eller ett datablad med ett något varierande intervall för ett visst jodvärde. Avvikelsen bör dock vara mindre än 20 %.
Vi hoppas att vi lyckats kasta lite ljus över växtoljornas känslighet och att dessa riktlinjer hjälper dig att välja rätt oljor för rätt typ av formulering.
Det finns många underbara oljor på marknaden nu, himlen är gränsen. Vi uppmuntrar dig att prova dem, experimentera med dem och fortsätta skapa fler fantastiska hudvårdsformuleringar. För de som söker ytterligare inspiration och kunskap om ämnet, finns det en uppsjö av resurser tillgängliga. Att dyka djupare in i ämnet genom att köpa billiga böcker kan ge dig en bredare förståelse och nya perspektiv som kan berika dina skapelser ytterligare.